Christina Lundström

Christina Lundström håller i en ikon.

Jag började måla ikoner under ledning av Fader Johannes Deurloo åren 1979 till 1981. Mitt intresse för denna konstart väcktes då jag var då färdig med min musikutbildning i Stockholm.

Jag sökte 1981 in till Konsthögskolan i Athen som elev till professor Konstantinos G. Xynopoulos i bysantinskt ikonmåleri (bärande och fast form, freskomålning). Utbildningen var två år, men jag fick först gå ett år som privatist och samtidigt läsa på universitetet och studera gammelgrekiska innan jag kunde följa den ordinarie undervisningen.

När jag kom hem till Sverige studerade jag konstvetenskap vid Uppsala Universitet. Samtidigt hade jag kurser i ikonmåleri, bland annat hos Mariadöttrarna i Vallby utanför Enköping. Mariadöttrarna lever klosterliv inom Svenska Kyrkan.

Jag är verksam i Åkerby gamla baptistkapell, mitt emot Åkerby kyrka en mil nordväst om Uppsala. Där har jag min verkstad, ateljé, och musikskolan Åkerby Stråk.

Möjlighet finns att där ta emot grupper eller enskilda för studiebesök. Då kan man boka ett kortare föredrag om ikonens historia och även få en kortare demonstration av hur man målar ikoner. Grupper upp till 30 personer kan tas emot. Kaffe/te och hembakade bullar kan serveras om så önskas, efter förbeställning.

Åkerby kapell
Här bor jag och har min ateljé och musikskola.